14 Mart 2013 Perşembe

Alaca Çorbası

Alaca çorbası Gaziantep'in yöresel çorbalarından biridir. Alaca çorbasının içindeki malzemelerin özellikle tarhın ve soğanın faydaları söylemekle bitmez, kış aylarında mutlaka bir kere içilmesi gerektiği söylenir.

Tarhının faydaları alıntı "Tatlı bir aroması olan tarhun otu antioksidan, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum minerallerini, C, A, riboflavin, niacin, B6 ve folat vitaminlerini içerir. Bitki, dünya genelinde pek çok farklı kültürde diş ağrılarını hafifletmekten, yılan sokmasına ve parazit enfeksiyonlarına kadar farklı rahatsızlıklar ve sağlık sorunları için geleneksel olarak kullanılır."

1 kahve fincanı yeşil mercimek
1 su bardağı dövme yani diğer adıyla yarma ( detaylar için http://tatlar.blogspot.com/2010/03/asurelik-bugday-ve-yarma-dovme-nedir.html?m=1 bu linkten öğrenebilirsiniz.)
1 çay bardağı nohut
4 iri doğranmış kuru soğan
1 yemek kaşığı kuru tarhın ( taze tarhında doğraya bilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağı
6-7 parça iri doğranmış kırmızı biber (kuru yada taze)
1 tatlı kaşığı kırmızı biber , 1 yemek kaşığı biber salçası ve tuz

Yapılışı:
Dövmeyi ve nohutu bir gece önceden ıslayın. Bir tencere su koyup dövme ve nohutu pişirin daha sonra ayrı bir tencerede pişen mercimeğide( suyunu süzdükten sonra) ekleyin. Doğradığımız soğanlarıda koyup, soğanların pişmesine yakın, kuru biber yada taze biberleri ve tuzunu ekleyin ( kurutulmuş kullanacaksanız alaca çorbanıza mutlaka biberleri ayrı bir yerde bir taşım haşlayın) Malzemeler pişince, bir tavada tereyağını eritip ısınınca kırmızı biberi, karabiberi ve tarhını koyup yemeğinizin üstüne dökün.
Suyuna salçayı yazmayı unutmuşum siz unutmayın salçasını koymayı.
Mis gibi alaca çorbanız hazır Afiyetler olsun...


1 yorum:

  1. Gaziantep in en meşhur ve faydalı alaca çorbasını paylaşmanız harika oldu. Bizde alaca çorbası biraz daha farklı yapılır ama bu şekilde tarifinide duymuştum. Ellerinize sağlık kış aylarında alaca çorbası süper olur

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.