21 Mayıs 2013 Salı

Mercimek Pilavı ve Bulgurun faydaları

Merhabalar
Bahçemizin çiçekleri arasında kuş sesleri eşliğinde salıncakta oturup bir taraftan kahvemi yudumlayıp bir taraftan da bu gün ki tarifimi keyifle ve biraz da tembellikle sizlerle paylaşacağım.
Tembellikle çünkü bu keyfim kısa sürmesin diye hemen kolay bir yemek yapıp devam edeceğim. Yine doyurucu,basit ve kolay bir tarif. Ayrıca da uğraşmadan ocağa koyup yarım saat sonra yiyebileceğiniz çabuk bir öğün. Yanına nefis bol limon sulu mevsim salatası ve cacık harika bir üçlü...
Mercimekli pilava bazıları soğanda kavurur koyarlar ama ben soğansız ve üzerine yumurta ile daha çok yapıyorum. Tam bir protein deposu haline geliyor. Zaten bulgur etten sonra vücudun demir ihtiyacını karşılayabilecek bir besin olarak görülüyor. Hemde içindeki vitaminlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin olduğu saptanmış. “International Journal of Epidemiology” dergisinde 2007 yılında bir çalışmada bol bulgur ile beslenen  premenopozal hanımlarda meme kanseri riskinin düşük olduğu saptanmış. Bulgurun faydaları anlatmakla bitmez. 
Bulgur folik asit açısından oldukça zengin. Anne adaylarına gebelikte tablet olarak verilen folik asit, sağlıklı bebek dünyaya getirmek  için yeterince alınmak zorunda olan bir vitamin çünkü beyin ve omurilik hastalıklarının, özellikle nöral tüp defektlerinin oluşmaması yeterince folik asit alımına bağlı. B grubu vitaminlerden sayılan folat eksikliğinde nöral tüp defektleri ve spina bifida denen kapanmamış omurilik gibi kötü durumlar oluşabilmektedir.  Bu nedenle özellikle bayanlar ve anne adayı gebeler bebeklerini folik asit yetersizliğinin neden olduğu rahatsızlıklardan korumak için diyetlerinde bulgura daha çok yer vermeli. Folik asit yetersizliği ayrıca bir çeşit megaloblastik anemiye de (kansızlık) neden olduğundan bulguru tüketmek bu durumdan da korunma sağlamada fayda sağlar.( alıntı)
Dünya Gıda Örgütü’nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde baş köşede olduğu söylenen bulgur,  önemini anlayan Beyaz Saray'ın mutfağında eksik olmadığı söylenmekte.  Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de biz hanımlar ve ailemiz için avantajlı bir besin. 
Haftada iki kez tüketilmesi gerektiği öneriliyor. Bizim ev için sıkıntı yok hiç olmadı yağlı köfte yada kısır ile bu eksiği tamamlıyoruz. Bulgur pilavının mercimek ile de yapılmış olması en büyük artı bana göre.Bahçemizin bal arılı çiçeğinin bir resmini paylaşıp bu lezzeti tamamlayalım. Umarım beğenir denersiniz.

Mercimek pilavı malzemeleri:
1 çay bardağı mercimek
1,5 su bardağı bulgur
2 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası
Arzu ettiğiniz oranda tereyağ yada zeytin yağı 
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri için tavada pişirilmiş 2 yumurta
Basit yemekler
Mercimek pilavı tarifi:
  • Mercimeği 1 su bardağı su ile pişirin. Kaşıkla dokunduğunuz da hafif ezilecek hale gelsin tam pişmesin ve pişirdiğiniz suyu dökün. 
  • Bulguru mercimeğe ekleyin ben 2 bardak su dedim ama siz  üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. ( Soğuk su kullanabilirsiniz.) Diğer salça ve baharatlarınıda ekleyip karıştırın pişmeye bırakın.
Piştikten sonra servis yapmadan önce ısıttığınız sıvı yağ yada tereyağını ekleyip karıştırın. En son üzerine tavada pişirdiğiniz yumurtayı da ekleyin servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.