2 Mayıs 2013 Perşembe

Yuvarlama Yuvalama Tarifi

Merhabalar hanımlar
Gaziantep 'in o mükemmel yemeğinin tarifini bu gün sizlerle severek paylaşacağım. Gaziantep de özellikle ramazan ayında konu komşu yada akraba ile yuvarlanıp sonrada bayramın ilk günün sabahına mutlaka her evde yapılan bir yemektir. Evet yemektir hem de başlı başına hamaratlık ve meziyet isteyen bir yemek yuvalama. Malum reklamlarda söylenen çorba ifadesini asla bir Gaziantepliye kabul ettiremezsiniz zaten tadını ve yapmasını bilende bu iddiada bulunmaz. Yuvalama yemektir çorba değildir. Gelelim yuvalama tarifine baştan söylemeliyim kolay bir yemek değil. Eğer yuvalamayı haşladıktan sonra buzdolabına koyduysanız hazırlaması çok kolaydır. İşin zor kısmı nohuttan küçük yuvarlamakdır, geriye kalanı hiçte zor değildir. Kendimce de kolay yuvarlama tekniği uydurdum benim işime yarıyor umarım sizinde işinize yarar. Bu arada ben yarım ölçü veriyorum genelde çok yapılır ve buzluğa konulur özel günlerde hazırlanır.

yuvalama yapılışıYuvarlama harcı için:
250 gram pirinç
250 gram çiğ köftelik et( dana eti kullanılmaz ve mutlaka yağsız, sinirsiz olmalıdır)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 orta boy kuru soğan
1 yumurta
1 tatlı kaşı un
1 yemek kaşığı irmik
Tuz
Yuvarlarken kullanmak için bir miktar zeytin yağı

Yuvarlama için:
Yemeklik et ( birazda kemik haşlarken kullanırsanız lezzet verir)
Nohut 1 bardak
Süzme yoğurt 500gram
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
tuz

Yuvarlamanın sosu için:
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
100 gram tereyağ yada 1 fincan zeytin yağı

Yuvarlama harcı tarifi:
Pirinci bir gece önceden yıkayıp süzgeçte bekletin,nohut da geceden ıslanmalı. Ayrı bir tencerede kemikle yemeklik eti ve nohutu pişirin.( et kaynamaya başlayınca yüzünde ki kefini bir süzgeçle alın) Yıkayıp beklettiğiniz pirinci bir kere et makinesinde yada her hangi bir öğütücü aletle iyice çekin. Soğanı çok ince bir şekilde doğrayın.Kıymayı ve diğer harç için olan malzemelerin hepsini ( zeytin yağı hariç) karıştırıp iyice yoğurun.
Yoğrulan yuvarlama harcını tepsinizin bir kenarına alıp üzerini nemli bir bez ile kapatın kurumasın.
Bu harçtan elinizi hafif yağlayıp parçalar koparıp kuş parmağınızın yarısı kadar iki elinizin arasında silindirler yapın. Bu silindirden nohuttan küçük parçalar koparıp yuvarlayın. İşte benim kolay yuvarlama yöntemim bir tane geniş zeytin yağı kabımız var tabanı yaklaşık bir yemek tabağı kadar bunun içine bir miktar zeytin yağı sürüyorum. ( büyük silindir herhangi bir saklama kabı olabilir yeter ki geniş olsun) Nohuttan küçük parçaları koparırken hafif parmaklarımla yuvarlak olmasını sağlayıp çok uğraşmadan kabın içine yaklaşık 20 tane atıyorum ve hep aynı yöne doğru kabı hızlıca çeviriyorum bunu yaparken yuvalamalar yuvarlanıyor. :))bu benim yöntemim tek başınıza yapacak olursanız zamandan tasarruf ediyorsunuz. Ama yok ben tek tek yuvarlarım yardım edecek çok yada zamanım var derseniz silindirden kopardığınız parçaları avuç içinizi yağlayıp yuvarlayacaksınız. Yuvarlama işlemini yaparken ısıya dayanıklı bir süzgece koyun yuvarlamayı ve yapışmamasına dikkat edin. Bir tencereye su koyup kaynatın ve üzerine süzgeçle yuvarlamayı koyun buharda rengi değişip sertleşinceye kadar pişirin. Yuvarlamaları süzgeçten elinizle yada kaşıkla çıkarmaya çalışmayın ezilir yuvarlamayı bir tepsiye ters çevirin soğumasını bekleyin daha sonra kullanmadığınız kadarını kapalı bir kapta buzluk da yaklaşık 1 ay muhafaza edebilirsiniz. Ne çok işi var değil mi? Merak etmeyin eziyetli kısmı geçtik bu şekilde buzlukta hazır olursa diğer işler basit ve yaptıktan sonra tadına doyamayacaksınız.
Küçük bir tencereye süzme yoğurdu, yumurtayı ve unu koyup iyice karıştırın orta ateşte ısıtın (kesinlikle kaynatmayın yoksa kesilir)
Pişirdiğiniz nohutlu et suyunun içine yuvarlamayı koyun. Daha sonra içinden biraz su alıp ( 1 bardak kadar) yoğurtlu karışıma ekleyip karıştırın. Sonrada tekrar bu yoğurdu et suyunun içine karıştırarak ekleyin. Küçük bir kapta yağı eritip içine nane ve karabiberi koyun. Bu sosu servis yaparken hazırladığınız yuvarlamanın üzerine dökün.

Bizim evde haşlanmış nohut ve haşlanmış yuvarlama buzlukta olduğu için eti pişirdikten sonra önce nohutu koyup daha sonra yuvarlamasını ilave edip onlar çözüldükten hemen sonra da yoğurdunu ilave ettim.
Yapacak hanımlara şimdiden kolay gelsin afiyetler olsun.
Gaziantep usulu yuvarlama









6 yorum:

  1. nefis görünüyor ellerinize sağlık sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık kolay yuvarlama yöntemi işe yarar gibi

    YanıtlaSil
  3. Denemenizi tavsiye ederim büyük 5 litrelik su şişeside olabilir kolay yuvarlamak için

    YanıtlaSil
  4. Zahmetli bir yemek antepli bir hanim olarak soyluyorum zahmeti kadar lezzetide cok harika.. Herkes deneyebilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için Neşe Hanım
      Bence de mutlaka herkes denemeli bu lezzeti

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.