6 Haziran 2013 Perşembe

Yaprak Buğulama

Merhabalar
Her yeni gün yeni güzellikler ve umutlar getirir inşallah memleketime...
Aslın da benimde söylemek,paylaşmak istediğim o kadar çok şey var ki ama olmuyor işte. Sadece bunu söylemem bile kısaca özetliyor. Son olarak gençlerimiz pırıl pırıl ana kuzularını harcatmayalım. Eminim ki gençlerde buna izin vermeyecek ve dikkatli olacaklardır.

Asma yaprağından bulgurlu sarma size zor geliyor ama lezzetinden vazgeçemiyorsanız işte alternatif kolay bir tarif yaprak buğulaması.
Bu gün ki tarifimi yaprak buğulamasını önce size kısaca anlatayım. Asma yaprağından yapılan hafif nahoş ekşi bir tadı olan ve kolayca yapabileceğiniz çok pratik bir yemeği yada pilav.Genel de mayıs ve haziran aylarında daha çok tercih ederiz. Öğlen kolay yemekler arasında en çok tercih ettiğimiz bu pilavı sizlerde bir kere denedikten sonra eminim çok beğeneceksiniz. Başta belirttiğim gibi hafif bir ekşimsi tadı var hemen hemen kısırı andırıyor ama daha pratik ve kolay yapım,pişirme aşaması var. Yaklaşık 20 dakikada hazırlayabilirsiniz. Yanında taze sarımsak ve dilimlenmiş domatesle servis yapın.

Kaynak; Dyt Işın Sayın (BİLİNMEYEN CEVHER ASMA YAPRAĞI makalesinden alınmıştır.)
İçinde bulunan C vitamini ve  A vitamini bağışıklık sisteminin temel desteğidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Folik asit ve Demir içerdiği için hafızaya destektir.(Uzun süreli ve düzenli kullanıldığında) Demir bitkilerde C vitamini ile birlikte alındığında kansızlığın tedavisinde yardımcı olmaktadır.C vitamini suda erir, beklemeyle buharlaşır besinde kayba ugrar ve azalır. Yani Kuru üzümde demir olsa bile C vitamini kalmadığı için neredeyse hiçbir işe yaramaz .Ancak Asma yaprağı taze olarak tüketildiğinde C vitamini ile bitkisel demir alınmış olur ki bunu sürekli yaptığınızda  asla kırmızı et yemiş gibi fazlaca demir almış olmazsınız ama  en azından tedavinizi desteklemiş olursunuz.Ayrıcafosfor içeriği hatırı sayılır derecede fazladır.Bu mineralde kas ve sinir sistemi , kemikler ve dişler için gereklidir.Büyüme gelişmeyi destekler.Böbrek ve barsak fonksiyonları için kullanılan bir mineraldir.Asma yaprağı Magnezyum da içerir ki bu mineral kas gevşetici ,antidepresan etkili, karbonhidratların yakılması aşamaların da da görevlidir.Magnezyum vücudun yüzlerce enzim sistemlerinde önemli bir öğedir. Kramplar , astım , böbrek taşları, diyabet ,yüksek kan basıncı , migren ve tansiyon baş ağrıları , adet öncesi ağrılarını azaltır.Kalp atışları düzenlenir ,kalp krizi riski azalır dolaşım düzenlenir.

Yaprak buğulaması kolay yemek:

Asama yaprağı
1 tane kuru soğan
1 fincan kaşığı zeytin yağı
1 kase bulgur
1 yemek kaşığı salça
tuz,karabiber
su

Yaprak buğulaması kolay yemek tarifi:

  • Yağı tavaya koyup ısıttıktan sonra doğranmış soğanları hafif kavurun. Hafif kavrulan soğanların içine bulguru da koyduktan sonra yağda bulguru da bir iki kere karıştırın.
  • Diğer tarafta arzu ettiğiniz oranda asma yaprakları iri şekilde doğrayın.
  • Ocakta ki tavanın içine baharatlarını ve salçasını ilave edip karıştırın. üzerini geçecek kadar suyunu koyup pilavınızı pişmeye bırakın.
  • Pilav piştikten sonra en son yaprakları ilave edip karıştırın. Önemli nokta asma yaprakları besin değerlerini kaybetmeden pişirmeden kullanmamız.
  • Domates, taze sarımsak ve turşu ile servis yapın.



4 yorum:

  1. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler bende sizi takibe aldım.
      Size de Başarılar...

      Sil
  2. değişik olur yaprakla kısır gibi güzel fikirmiş canı

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.