4 Haziran 2013 Salı

Yeşil İncir,Şeftali ve Armut REÇELİ

İncirler bahar ayının başlarında kendini göstermeye başlar. Yeşil incir reçeliniz için gerekli olan incir erkek incirdir. Erkek incir ağacı genelde diğer dişi ağaçların tozlaşması için dikilir. İncirin 800 e yakın çeşidi olduğu söylenir bu yüzden bu dutgiller familyasından olan meyve, ticari öneme sahiptir. Erkek incir dişi incire oranla daha az yetiştirilir ve acıdır. 
Acı olması ve daha yeşil görünmesinden dolayı reçel yaparak değerlendiriliyor. Ben bu tarifi daha önce yaptığım için yapım aşamasını resimli olarak paylaşamadım ama denemenizi tavsiye ederim. Bahçemizin etrafında incir ağaçları çok fazla bu ağaçların içinde erkek incir ağacını bulmak çokta zor olmadı.  Tek olgunlaşmamış incirler o ağaçta idi.
İncirleri toplarken elinize bir eldiven yada torba geçirin çünkü acayip incir sütü çıkıyor ve de deriyi resmen yakıyor. Bu yüzden incirleri yıkadıktan sonra soyma işleminde ellere dikkat edin.
Bir sene önce erkek incir ağacı bulamadığım için incir reçelini daha yeni tomurcuklanmış küçük incirleri toplayıp yaptım ve çok da bir farkı olmadı. Eğer erkek incir bulamazsanız bu şekilde de deneyebilirsiniz.

YEŞİL İNCİR REÇELİ                           

1 kg kadar küçük yeşil incir
1,5 Kilo toz şeker
4-5 bardak su
2 Adet limon
4-5 karanfil

İncir Reçeli Tarifi:


  • İncirleri yıkayın ve itina ile soyun. Soyduklarınızı su dolu bir kaba koyun. 
  • Bu su da yaklaşık 30 dakika kadar bekletin. Biraz elinizle ovaladıktan sonra bir tencerede kaynatın. (30 dakika)
  • Kaynatılan incirleri yine soğuk su ile 5-6 kez suyunu dökerek yıkayın ki acı suyunu alalım. En son yıkama da  inciri avucunuzun içinde suyunu sıkarak bir kaba alın.
  • Diğer tarafta su ile şekeri şurup kıvamına gelene kadar kaynatın. Bu suyun içine karanfili ve inciri koyup reçel kıvamı alana kadar kısık ateşte kaynatın. 
  • En son ocaktan almanıza yakın limon suyunu koyun.

Reçeli soğuyana kadar bir kenarda bekletip kavanozlara koyabilirsiniz.

ŞEFTALİ REÇELİ

1 kilo sert şeftali
1 kilo toz şeker
7-8  damla limon

Şeftali reçeli tarifi:

  • Şeftalileri yıkadıktan sonra dilimleyin. Dilimlenmiş şeftalileri br tencereye bir sıra şeftali bir sıra şeker olacak şekilde koyun. 
  • Bir gece şekerde bekletin ve daha sonra orta ateşte reçel kıvamı alana kadar kaynatın. En son ocaktan alırken limon suyunu ekleyin. 
  • Kaynattığımız şeftali reçelinin üzerini bir tül yada hava alacak şekilde bir şeyle  örtüp 2 gün güneş alan bir yer de bekletin.

Kavanoza koyup saklayabilirsiniz.

Üzerini hava alacak şekilde kapatıp güneşte bekletme işlemini bir çok reçelde yapıyoruz. Bu yöntem sayesinde üzeri küflenmiyor uzun süre saklayabiliyorsunuz,  hem de kaynatma sırasında az kaynatmış olsanız bile güneş ısısı ile reçel kıvamını kolayca alıyor.

 ARMUT REÇELİ

   1 kg armut
  1 kg toz şeker
   Karanfil
   6-7 damla  limonun suyu

 Armut reçeli tarifi

  • Armutları yıkadıktan sonra dilediğiniz gibi doğrayın ve diğer meyvelerde yaptığımız gibi üzerine şekeri ilave edip bir gece bekletin.
  • Bir gece beklettiğiniz armutla şeker karışımını orta ateşte kaynatın reçel kıvamını alması yeterli zaten 2 gün güneşte bekleteceksiniz. 
  • Kaynattığınız reçeli ocaktan almanıza yakın limon suyunu ve karanfili ilave edip bir taşım kaynatıp ocaktan alın.
 2 gün kadar güneşte üzerini bir tül ile örtüp bekletin. Kıvama gelen reçeli kavanoza alıp gönül rahatlığı ile saklayın.
Afiyet bal şekerler olsun...

6 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize sağlık reçellerin hepsi birbirinden güzel. Bloğunu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Reçeller harika görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Receller cok guzel guzel gorunuyor. Ellerine saglik canim...

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.