20 Ocak 2014 Pazartesi

Doğrama Tarifi Gaziantep Usulü


gaziantep ususlü doğrama
Merhabalar hanımlar
Uzun süredir paylaşımda bulunamadım. Telefonumdaki fotoğraflara bakarken yazdan kalma yaptığım ve blogumda paylaşmak için hazırladığım bu fotoğrafı buldum. Ne yazık ki böyle güzel bir yemeği es geçmişim. Bende hemen doğrama tarifimi paylaşmak için bilgisayarımın başına geçtim.
Gaziantep'in en sevilen ve sıklıkla yapılan yemeklerinden birini sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İsminden de belli olduğu üzere doğrama işlemi bol bir yemek fakat bu doğrama işleminden başka hiçbir uğraşı olmayan,büyük büyük doğranan,ocak yemeğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Kolay yemeklerden bir tanesidir doğrama.Gaziantep de hamarat hanımların aniden gelen misafirlerine hiç üşenmeden el birliği ile hem sohbet edip hemde hazırladıkları basit bir yemektir. 
Patlıcanda nikotin olduğunu ve bağımlılık yaptığını öğrenince kendi kendime e boşuna denilmiyormuş ''patlıcan delileri çıktı'' diye demeden geçemedim. Çünkü güzel memleketimin yemeklerinin bir çoğunun patlıcanla yapılması ve genelde yaz aylarında bu tabirin kullanılması tesadüf olmasa gerek.Lafı çok uzatmadan doğrama tarifine geçelim.

Doğrama malzemeleri:

250 gr kuşbaşı et bunu daha az yada daha çok yapabilirsiniz amaç etin lezzetini katmak
1 su bardağı nohut
1 kg patlıcan
3 sivri biber
3 domates
2 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası
15 diş sarımsak
zeytin yağı,nane,tuz, karabiber

Doğrama Tarifi:

  • Eti ve bir gece önceden suda bekletilmiş nohutu tenceye alıp pişirin.(genelde bizde önceden pişirilmiş nohut ve et mutlaka buzluğun bir köşesinde bulunur)
  • Et kefini bırakınca suyun yüzünden alıp temizleyin ki berrak bir et suyumuz olsun. Etiniz pişerken
  • Patlıcanları çizğili şekilde soyup iri iri doğradıktan (kuş parmağınızın yarısı kadar)sonra su dolu bir kaba koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tuz koyun ki patlıcanın acılığını alsın.Tüm malzemeleri iri şekilde doğrayıp yanınızda bulundurun
  • Pişirmeye yakın etin içine soğanı ve salçaları ekleyip kaynamaya bırakın.Eti nohutu iyice pişince içine patlıcanı,kabuğu soyulmuş doğranmış domatesi,biberleri ve dörde bölünmüş diş sarımsakları da ekleyin.tuz karabiber ilave edip pişirmeye bırakın.
  • Patlıcan piştikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ilave edin. 1-2 taşım kaynattıktan sonra doğramanız hazırdır.
küçük bir tavada biraz zeytin yağını ısıtın ocaktan alır almaz nane ekleyin ve bu sosu doğramayı servis yaparken üzerine dökün.
Afiye Bal Şeker Olsun hanımlar

1 yorum:

  1. Gaziantepin yemekleri her zaman benim için bir numaradır mutfak kültürlerine yemeklerinin lezzetine bayılıyorum canımm bu tarifin de aklımda olsun bir ara yapmak isterim sevgilerimle..

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.